Pagina's

zaterdag 11 juni 2011

Hoe koop je de juiste slaapzak? + Spitsbergen spullen

Vandaag was ik naar de kampeerwinkel om opzoek te gaan naar een goede slaapzak. Ik ben er sinds ik weet dat ik naar Spitsbergen ga er minstens 1 keer per maand geweest! Een slaapzak is ook wel belangrijk om bij je te hebben en er zijn veel dingen waar het aan moet voldoen. Wanneer ik vertrek is het in Spitsbergen rond de 6 °C, daar zijn niet alle slaapzakken geschikt voor. Bovendien moet hij niet te zwaar en te dik zijn, want dat gewicht moet ik continu meeslepen. Ik ben in de winkel goed geinformeert, dus zal ik je een paar tips geven voor het aanschaffen van een slaapzak. De schuingedrukte zin is mijn keuze en dient als voorbeeld.

Wat soort reis ga je maken?
Als je op een camping gaat camperen en je reist niet per voet of fiets, dan is gewicht en ruimte niet zo belangrijkst. Wanneer je echter gaat trekken en moet letten op het gewicht van je rugzak, telt elke gram mee. Dan moet je opzoek naar een lichtgewicht slaapzak. vb: Ik ga trekken, dus lichtgewicht.

Wat is de tempratuur waarmee je te maken krijgt?
Ga je naar Zuid-Frankrijk in hartje zomer, dan moet je het niet te warm hebben. Ga je naar Ijsland, dan mag het niet te koud zijn. Op een slaapzak wordt altijd aangegeven tot welke tempratuur de slaapzak geschikt is. Dit wordt aangegeven door 3 woorden:
Comfort: Bij deze tempratuur heb je het niet warm of koud, gemeten wanneer iemand op zijn rug ligt.
Tolerant: vaak is dit de isolatie waarde, je hebt het bij het bij deze tempratuur niet te warm of koud als je op je zij ligt met opgetrokken benen.
Extreem: bij deze tempratuur heb je het koud, maar ben je wel beschermt tegen bevriezen.
Let vooral op de isolatie waarde, die moet voldoen aan de tempratuur van de slaapzak. Wat op de slaapzak staat is niet altijd waar, het verschilt per persoon. Ook moet je letten op het soort slaapzak, dus hier komt de volgende vraag:
vb: de gemiddelde tempratuur op Spitsbergen is 6 graden, dus die isolatiewaarde zoek ik.

Een mummie of een dekenmodel?
Dat ligt helemaal aan wat je zelf fijn vindt. Het voordeel van een mummie is dat je het warmer hebt, daarom is het handig voor een koud klimaat. Maar in een dekenmodel kan je je beter bewegen, dus is dat beter als je in je slaap veel draait.
vb: Ik ga naar een koud klimaat, dus kies ik voor een mummie.

Wat voor een matriaal vindt je prettig?
Er zijn slaapzakken van verschillende matrialen. Die matrialen hebben hun voor- en nadelen. Zoek het matriaal waarbij jij je het prettigst voelt en wat het meest geschikt is voor je reis.
vb: Ik kies voor een nylon binnen kant, dan wordt mijn slaapzak niet vochtig.

Hoeveel mag het kosten?
Wat heb je voor je slaapzak over? Ga je hem voor 1 keer gebruiken. Is kwaliteit belangrijk? Slaapzakken zijn er in verschillende prijsklassen. Waar je hem voor nodig hebt bepaalt de prijs.
vb: Ik kampeer niet vaak, maar zal wel vaker de slaapzak gebruiken. Dus ik heb een goede kwaliteit nodig.

De antwoorden op deze vragen vormen jou perfecte slaapzak. Je kan nu uitleggen aan de winkel wat je zoekt of zelf opzoek gaan. Ben je opzoek naar iets orgineels? Probeer dan de Selkbag of MusucBag, dat is een slaapzak die je draagt en waar je vrij mee kan bewegen.

Ja, 't is serieus!
Nog wat tips tegen de kou:
- slaap niet alleen
- je matje heeft ook een isolatiewaarde!
- slaap in een tent
- draag geen pyjama, maar thermokleding.
- koop een lakenzak
- zorg dat je warm je slaapzak ingaat.


Ik heb de Active leisure Iceland 1 gekocht, specifitcaties zijn:
Buitentijk :310D Nylon Ripstop
Binnentijk :Polypounch nylon
Vulling : 3D Supreme Loft
Maat: 230 x 80-55 cm
Gewicht : 1300 gram
Isolatiewaarde: 5 graden

Ik heb verder bij de kampeerwinkel een fleece vest gekocht en twee kleine carabiners om dingen aan mijn rugzak te bevestigen. En ik heb mijn miniweerstation binnen, met luchtdrukmeter en vochtigheidsmeter enz. Die ga ik nodig hebben voor mijn profielwerkstuk! 
Zo, dat is een informatieve lange blog. Goed zo? :)


weerstationnetje

Fleece vest, slaapzak en carabiners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...