Pagina's

woensdag 25 juli 2012

Cloudspotting: een mini-cursus weer voorspellen

Wat is het warm! Geen wolkje aan de lucht. Maar dit zal Nederland niet zijn als dat weer zal veranderen. Daarom post ik vandaag een mini-cursus weer voorspellen aan de hand van wolken. Altijd handig!

Ik ga niet uitleggen hoe wolken ontstaan en waarom je met ze het weer voorspellen, want dat is een heel verhaal. En we willen het graag kort houden. :)

Families en geslacht 
Er zijn 3 soorten wolkenfamilies; Hoge, middel en lage wolken. Daarnaast zijn er 3 soorten geslacht: sluiervormig, laagvormig en stapelvormig. Naast familie en geslacht zijn er nog soort, ondersoort en bijzondere vormen. Zo krijgt elke wolk heel precies en uitgebreid een naam. Om het simpel te houden, houden wij het bij de 10 'hoofdwolken'.

De 10 hoofdwolken
Er zijn dus tien wolken die je van elkaar moet kunnen onderscheiden. En ze zijn verdeelt in hoogte en vorm. De wolk die je al van je kleutertijd tekent is het meest herkenbaar. Hij heet cumulus. De cumulus behoort tot de familie van lage wolken tot het stapelvormige geslacht.

We kunnen de tien hoofdwolken dus makkelijk indelen in een tabel. De Cumulus hoort dus onder Laag en Stapelvormig


 Stapelvormig
 Laagvormig
 Sluiervormig
 Hoog
 Cirrocumulus
 Cirrostratus
 Cirrus
 Middel
 Altocumulus
 Altostratus
 N.v.t.
 Laag
 Cumulus en 
Stratocumulus
 Stratus
 N.v.t.

Je ziet dat dit niet tien wolken zijn, er zijn een paar uitzonderingen de Nimbostratus en de Cumulonimbus gaan door meerdere hoogtes en zijn dus niet in te delen op familie. Ze horen echter wel bij de belangrijkste wolken, vooral als het om weer voorspellen gaat! Hieronder zie je een plaatje met alle 10 de wolken op juiste hoogte.

Je wilt natuurlijk gewoon weten welke wolk bij welk weer hoort. Van de Nimbostratus en de Cumulonimbus  kan je dat makkelijk zeggen: Regen. Bij de Cumulonimbus kan je er ook vaak zeker van zijn dat het gaat onweren. De cumulonimbus is makkelijk te herkennen omdat hij heel hoog is en de bovenkant een soort aanbeeld vormt. Dus zie je de wolk hieronder als je net lekker in de zee wil gaan zwemmen, dan ben je gewaarschuwt!Het weer


Cumulonimbus

Een nimbostratus is ook goed te herkennen. Je herkent hem omdat het een donkere hoge wolken laag is. Deze wolk betekent dus regen.

De 2 wolken hier boven zijn de enige twee soorten die zelf regen met zich mee brengen. De andere 8 zijn alleen een voorteken van een verandering in het weer. Daarom is het ook belangrijk om de lucht voor een langere periode dan een blik te bestuderen. Voor een goede voorspelling moet je weten of de wolken zich uitbreiden of juist uit elkaar vallen!

Hoge wolken

Cirrus wolken zijn makkelijk te herkennen, ze lijken op veren of paardenstaart. Cirrus zijn bijna altijd een voorbode van stabiel en mooi weer. Ze verschijnen hoog aan de lucht en vallen weer uit elkaar.

Cirrostratus is een dichte wolkenlaag, maar zo hoog in de lucht dat de zon er makkelijk doorheen schijnt. Er vormt zich vaak een kring rond de zon, een Halo. Deze wolk is een voorteken van een snelle verandering in het weer. Als de laag dikker wordt, zal het binnen enkele uren gaan regenen.

Cirrocumulus zijn de bekende schapenwolkjes maar dan heel hoog in de lucht. Als je ze samen ziet met dikke cumulus wolken dan moet je uitkijken voor onweer.

Middelhoge wolken

Altocumulus zijn de schaapjeswolken zoals wij ze kennen. Kleine wattenbolletjes in de lucht. Ze zijn in de zomer een voor teken van onweer als het zich gaat verbinden met andere wolken.

Altostartus is net als Cirrostratus een dichte wolkenlaag. De zon wordt mat, maar zolang de wolken voor de zon hangen blijft het mooi weer. 

Lage wolken

Cumulus, daar hebben we het al over gehad. De standaard wolk. Zolang de wolk dun is en weer oplost na verloop van tijd, blijft het mooi weer. Maar zodra hij zich uitbreid naar boven en 'torentjes' gaat vormen, ontstaat er al snel een regenwolk. 

Stratus is een lage dichte bewolking. De zon kan er niet meer door heen schijnen. Bij deze wolk kan het zomaar gaan regenen. Let op als de lucht vochtig is en het begint te waaien, want dan is de kans op regen en onweer zeer groot

Stratocumulus kan je zien als heel veel cumulus wolken dicht op elkaar gedrukt. Deze wolkenlaag lijkt op stratus, maar is niet glad. Zodra de wolk glad wordt en verandert in stratus slaat het weer om. Maar als ze naar mate de dag uit elkaar vallen hoef je je geen zorgen te maken.


Dat waren alle 10 de wolken, hopelijk was het leerzaam. Wil je beter begrijpen hoe je wolken kan herkennen dan heb ik deze tabel voor je. Volg de stappen en je komt bij de juiste wolk terecht. Klik op de afbeeldingen op te vergroten.
Als je je af vraagt waarom ik dit allemaal weet. Mijn profielwerkstuk ging over wolken als weerbericht. Veel foto's en informatie voor mijn werkstuk heb ik gevonden op http://cloudappreciationsociety.org/ en ik raad die site ook erg aan. Het is namelijk erg leuk in elkaar gezet! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...