Pagina's

zaterdag 18 oktober 2014

Let’s Bake: British Flapjacks

 

British Flapjacks

Toen ik deze zomer de berg Snowdon op ploeterde, waren deze britse flapjacks mijn redding. Voordat we de berg op trokken kochten we een lunchpakket bij een lokaal koffiezaakje. Het lunchpakket bestond uit een appel of banaan, water, een sandwich, chips en flapjacks! Een flapjack is dus een soort musliereep, het vult goed en geeft je (blijkbaar) genoeg energie om een berg op te klimmen. Toen ik thuis kwam ben ik opzoek gegaan naar een recept om ze zelf te maken. Flapjacks zijn ook een soort Amerikaanse pannenkoekjes, dus het was nog even zoeken. Uiteindelijk leek dit recept het meest op de flapjacks in Snowdon.

suiker, honing en boter

Ik heb deze flapjacks nu al twee keer gemaakt. Gister heb ik een lading mee gegeven aan mijn zus, die nu onderweg naar Zweden is! Dit is hoe ik het maak:

Ingrediënten:

 • 350 gram havermout
 • 200 gram boter
 • 200 gram donkere bruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels honing (goldensyrup is nog beter!)
 • 200 gram pure chocolade

Verwarm je oven voor op 150°C.

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en voeg de honing en de suiker toen, als het mengsel één geheel is geworden schenk je het bij de havermout.

gesmolte boter

havermout mix

Mix het botermengsel door de havermout. Zodra alle boter totaal is gemixt met de havermout kan je je bakvorm pakken. Ik doe het mengsel in een vierkante bakvorm van zo’n 20 cm (deze van de Ikea). Zorg dat de bakvorm goed is ingevet, ik heb de vorm bedekt met bakpapier zodat de koek er straks makkelijk uitkomt.

bakvorm

Strijk en duw het mengsel glad met de achterkant van een lepel, zorg dat het goed is aangedrukt en overal gelijk verspreid is. Stop daarna de vorm in de oven voor 30-40 min. Zodra je havermout mix een donker gouden gloed heeft is hij klaar. Laat de koek volledig afkoelen. Ik zet hem in de koelkast, want ik heb geen geduld! 

Nu kan je chocolade gaan smelten. Doe dit au bain-marie: Verwarm water in een pannetje, daarboven op ze je een schaal of kleiner pannetje om je chocolade in te smelten. Als alle chocolade is gesmolten en je havermout totaal is afgekoeld kan je de chocolade over de koek gieten. Ook de chocolade moet in alle hoeken komen en gelijkmatig verspreid zijn. Je kan het best de bakvorm licht op het aanrecht tikken of een beetje schudden om alle chocolade te verspreiden.

chocoladelaag

stukjes gesneden

Laat de chocolade hard worden in de koelkast. Met een heet mes kan je de koek in 12 stukken verdelen zonder dat de chocolade breekt. Het is een beetje lastig snijden, dat klopt. Ik heb daarna de losse flapjacks verpakt in vierkante velletjes bakpapier, een leuk idee van mijn moeder.

stapel flapjacks

Laat me weten wat je van dit recept vindt! Ik ben van plan veel vaker te bakken en er over te bloggen, dus dit is nog maar het begin!

Translated & in short: When I was in Wales last summer, flapjacks were my heroes. These granola-kinda-bars are really good and gave me enough energy to climb mount Snowdon! I translated this recipe to dutch with a few alterations: I didn’t use the caramel as suggested and I used honey in stead of golden syrup.Enjoy!

2 opmerkingen:

 1. Hi! I would like to share your recipes on Volrecepten.nl. Adding your blog will make your content available to our users and send you some additional traffic. To have a better visibility and compare the number of visits of your blog with other popular Dutch sites, install the myTaste widget.
  You can add your blog from the main page in the Top Blogs section (Food blogger? Sluit je!).
  Hope to see you there soon :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit ziet er erg lekker uit! Ik heb nog nooit zelf een musliereep gemaakt maar wil dat binnenkort toch eens gaan proberen! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...