Pagina's

zondag 9 november 2014

No Wall

Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Pas 5 jaar later werd ik geboren, dus ik heb er niks van meegemaakt. Toch hebben de resten van de grens tussen oost en west Berlijn behoorlijk indruk op mij gemaakt toen ik daar 2 jaar geleden was. Toen mijn Opa hoorde dat ik naar Berlijn ging vertelde hij mij dat hij daar ook was geweest, maar dat toen de stad nog verdeeld was.

checkpoint charlie

Mijn Opa moest voor zijn werk naar Oost-Berlijn reizen. Daarvoor moest hij door Checkpoint Charlie. Na het checkpoint moest hij door de straat hierboven. Er waren toen geen toeristen die foto’s maakte, geen hop-on hop-off bussen en geen geparkeerde auto’s. Alleen maar lege flats. Dat moet volgens mij zo’n vreemde en ervaring zijn geweest.

Wat moet het een opluchting zijn geweest toen de muur viel. Wat moet het ook een gigantische overgang zijn geweest voor de mensen uit de DDR. En wat ben ik blij dat de muur er nu niet meer is, want Berlijn hoort één stad te zijn waar mensen vrij zijn.

Voor wie meer wil weten over het leven in de DDR raad ik twee films aan om te kijken: Das Leben der Anderen en Good Bye Lenin! Twee hele goede Duitse films.

Translated & in short: It’s 25 years since the Berlin Wall fell. I wasn’t born yet. But the remains of it made an impact on me when I visited Berlin 2 years ago. If you want to know more about the life in the GDR I recommend you to watch these two movies: Das Leben der Anderen and Good Bye Lenin!

brandenburger tor

east gallery

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...